Vaskeinstruktion til sæbebær

  1. Læg hvad der svarer til 4-5 hele sæbebær skaller (justér alt efter mængde og renhed af vasketøjet) i bomuldsposen og snør posen til. Hvis man ønsker at vakse en større mængde tøj, eller mere snavset tøj, øg da antallet af sæbebær skaller til mellem 6-10.
  2. (Valgfrit) I tilfælde af en kort vask eller en vask ved lave temperaturer, kan det anbefales at lægge posen med sæbebær skaller i blød i et glas i et par minutter inden vask.
  3. Fyld vaskemaskinen med vasketøjet og læg bomuldsposen med sæbebær skaller ind sammen med vasketøjet. Har man lagt posen i blød, kan man med fordel hælde vandet ind oveni vasketøjet når man lægger den opblødte pose ind, eller læg posen ind i vaskemaskinen og hæld sæbevandet i sæbebakken på vaskemaskinen.
  4. Ved endt vask, læg bomuldsposen med sæbebær skaller til side, så de er klar til næste vask. Posen med sæbebær behøver ikke være tør før man igen kan bruge den til vask. Tjek dog at sæbebærrene stadig er friske og fulde af sæbe før næste vask sættes igang.
  5. Ved vask under 60 grader kan bærrene genbruges op til 4 gange, men ved 60 grader og over kan bærrene kun bruges 1-2 gange.
Hjemmelavet flydende sæbe af sæbebær
  1. Læg hvad der svarer til 15-20 hele skaller af sæbebær (ca. 50 gram) i en gryde med 2 liter vand og bring vandet til kog.
  2. Kog bærrene i 10-15 min ved lav varme.
  3. Tag gryden af varmen, dæk gryden til og lad væsken køle ned.
  4. Når væsken er afkølet, si skallerne fra og kom herefter væsken på flaske eller i et glas med låg. Sæben bør herefter opbevares i køleskabet, for længst holdbarhed.

De brugte sæbebær kan herefter genbruges op til 3 gange i 2 liter vand, eller indtil bærrene synes blege og bløde. Dette skulle give 7-8 liter flydende sæbebær sæbe.