Sæbebær (vaskenødder) – Økologisk og naturlig vaskemiddel

Sæbebær – hvad er det?

Sæbebær er et økologisk, vegansk, allergivenligt og 100% naturligt vaskemiddel, der kan bruges til alt fra tøjvask, opvask, rengøring til shampoo, håndvask og barberskum – og er naturligvis biologisk nedbrydelig. Sæbebær er både utrolig effektive og samtidig enormt skånsomme. Med sæbebær kan du være sikker på at dit vasketøj bliver friskt og rent, og mildheden i sæben vil sørge for at bevare farverne og strukturen i dit tøj i længere tid. Sæbebærrene kan bruges til alle metervarer, heriblandt metervarer som silke, uld og kapok. Så leder du efter et naturligt, miljøvenligt og samtidigt billigt vaskemiddel – så er sæbebærrene lige det du har ventet på.

Sapindus Mukorossi betyder indiansk sæbe

Sæbebærrene er frugterne fra træet med det latinske navn Sapindus Mukorossi. Navnet Sapindus stammer oprindeligt fra det latinske ord Sapo, der betyder sæbe, og det indiske ord Indus, der betyder Indiansk. I dag gror sæbebær træet vildt i de tropiske regioner i både det centrale Amerika og sydlige Asien. Vores sæbebær vokser vildt i de subtropiske egne for foden af Himalaya bjergene i det nordlige Indien. Vi bruger disse sæbebær, da denne art af sæbebær er af utrolig høj kvalitet.

Træet blomstrer sine små hvide blomster gennem sommeren og sætter sine frugter i sensommeren juli-august. Sæbebærrene, som bliver modne op mod novenmber-december måned, er små gul-brunlige runde frugter. Frugtens kerne er en stor sort kerne, der beskytter sæbebærrets frø. Disse kerner kan ses på snoren, der bruges til at lukke posen med sæbebær.

Sæbebærret bliver nogle gange fejlagtigt kaldt for sæbenødder eller vaskenødder. Det er dog ikke nødden, som bruges til sæbe, men derimod bærret, og den rigtige betegnelse må derfor være: sæbebær. Gennem vintermånederne bliver sæbebærrene modne og falder til jorden, hvor de indsamles og tørres færdige under åben himmel af solen. Bærrenes sæbeholdige frugtkød, som nu er blevet en hård skal omkring kernen, skilles herefter fra den sorte kerne og finsorteres inden de pakkes klar til brug.

En bæredygtig produktion

Dyrkningen af sæbebær er en meget bæredygtig proces, idet sæbebærtræerne, kan høstes i omkring 90 år. Hvert træ giver i omegnen af 35 kilo sæbebær hvert år. Sæbebær træerne er derfor med til at redde meget af den nepalesiske skov, da træerne er med til at give den omkringboende befolkning en indtægt, og derved fredes jorden ofte til at dyrke og bibeholde træerne. Dyrkningen af sæbebær træerne er også utrolig godt for jorden, da træerne ikke udtømmer jorden for dets næringsstoffer, men tværtimod beskytter jorden mod ørkendannelse og gøder jorden med sine nedfaldne frugter.

Den lokale befolkning har sammen med de andre omkringliggende landes befolkninger, brugt sæbebærrene som vaskemiddel og sæbe gennem århundreder. Desværre er flere af de vestlige kemikalie-baserede vaskemidler de seneste år begyndt at blive mere brugt i disse lande også. Men da disse lande ikke har de samme moderne vandrensningsanlæg som vi har i vesten, ender mange af vaskemidlets kemikalier direkte i vandløb og ødelægger miljøets naturlige cyklus. Den faldende efterspørgsel efter sæbebær fra befolkningen resulterer samtidig i at flere af sæbebær træerne fældes for at gøre plads til andet landbrug og byggeri, og sætter derved træernes eksistens i fare. En fare vi som virksomhed vil sætte alt ind for at undgå.

Hvordan fungerer sæbebær?

Sæbebærret fra Sapindus Mukorossi indeholder fra naturens side et organisk stof der hedder Saponin. Saponin er et naturligt overfladeaktivt stof med evne til effektivt at opløse og fjerne snavs fra overflader. Saponin findes naturligt i mange frugter og grøntsager f.eks. kikærter, sojabønner, tomater, spinat, quinoa. Saponinen beskytter frugten mod at blive spist af insekter, idet stoffet er naturlig antibakterielt.

Almindelige vaskemidler er fyldt med kemikalier

Almindelige vaskemidler indeholder også overfladeaktive stoffer eller tensider, men disse er oftest syntetisk fremstillede og indeholder miljøskadelige og ikke-bionedbrydelige kemikalier til effektivt at kunne fjerne snavs fra tekstiler og overflader. Forbrugerrådet TÆNK har skrevet en artikel om de allergifremkaldende og miljøpåvirkende kemikalier som almindelige kemikalie-baserede vaskemidler indeholder. De peger blandt andet på de konserveringsmidler, farver og kalkbindere, f.eks. phosphat, som er problematiske for miljøet når de ryger ud med vores spildevand. De peger også på moderne vaskemidlers brug af optiske blegere eller blegemidler, som bleger urenheder og får tøjet til at se renere ud. Optiske blegere er både miljøskadelige, svært nedbrydelige og kan give hudirritation hos nogle.

Hvordan så med sæbebærene?

Som i almindelige vaskemidler, hæmmer Saponinen overfladespændingen i vandet, så snavset løsnes fra overfladen og vandet kan skylde overfladen ren. Sæbebærret gør det dog på en naturlig og miljøvenlig måde. Sæben frigives fra bærret når sæbebærrene blødgøres i vand. Modsat almindelige vaskemidler, som er hårdere ved tøjet, er det ikke nødvendigt at tilsætte skyllemiddel når man vasker med sæbebær. Saponinen i sæbebærret virker nemlig i sig selv naturligt blødgørende på tøjet. Man undgår derfor ikke kun kemikalierne i sit vaskemiddel, når man bruger sæbebær, men man undgår også helt at bruge miljøbelastende skyllemidler.

Selvom sæbebærrene ikke tilfører nogen duft til vasketøjet, vil tøjet dufte friskt og rent, idet sæben er naturlig antibakteriel og rensende. Hvis man har man lyst til at vasketøjet skal dufte mere efter vask, kan man med fordel tilføre enkelte dråber af vores essentielle olieekstrakter. Vælg blandt andet mellem vores Eucalyptus olie, som giver dit vasketøj en dejlig sval duft af frisk Eucalyptus, og vores Citronella olie, der giver vasketøjet en lækker sval duft af citrus. Tilføj blot et par enkelte dråber til posen med sæbebærrene, eller til lidt vand, som dernæst tilføres skuffen til skyllemiddel.

Vask

En let eksperimentering med sæbebærrene vil oftest være den bedste tilgang til at finde ud af hvordan sæbebærrene bedst kan tilpasses dine behov. Flere ting kan påvirke den måde sæbebærrene reagerer på, og derfor også den måde de hjælper dig bedst på. Som vores vaskeinstruktion beskriver, så anbefaler vi at bruge hvad der svarer til 4-5 hele sæbebær til en vask. Mængden af sæbebær afhænger i stor grad af mængden af vasketøj og hvor snavset vasketøjet er. En lille vask hvor tøjet kun er en smule snavset burde 4 sæbebær derfor være passende, hvor en stor vask med almindeligt snavset tøj vil behøve omkring 5-6 sæbebær. Har man en stor vask med meget snavset vasketøj vil den kunne kræve hvad der svarer til 6-8 sæbebær. Man kan med fordel tilføre vasken to spiseskefulde soda krystaller for en mere effektiv rensning.

Fungerer ved alle temperaturer

Sæbebærrene kan bruges ved alle temperaturer, men er oftest mest effektive når vaskningen er mellem 30-60 grader. Ved korte vaske på 30 grader eller ved lavere temperaturer kan det dog anbefales at bruge en flydende sæbe udvundet af sæbebær. Dette skyldes at sæbebærrene ved korte lavtempererede vaske nogle gange ikke kan nå at udskille sæben, idet de kun når at opblødes meget kort. Hvis man ekstraherer sæben fra sæbebærrene, kan man derved bruge denne flydende sæbe i stedet for sæbebærrene. Den flydende sæbe kan laves meget let og kræver ingen ekstra ingredienser end vand og sæbebær. Du kan finde vores egen opskrift på en flydende sæbe af sæbebær lige her. Til en normal vask bruges cirka 3 spiseskefulde (45 ml.) flydende sæbe fra sæbebærrene.

En anden mulighed ville være at lægge posen med sæbebærrene i blød i lidt varmt vand inden posen og vandet puttes ind i vaskemaskinen.
Sæbebærrene vil generelt blive påvirket af temperaturen de bliver brugt under. Bærrene vil afgive deres sæbe hurtigere under højere vasketemperaturer, og derfor vil sæbebærrene hurtigere blive opbrugt ved kogevaske end ved koldere vaske. Du kan derfor blive nødt til at kompostere sæbebærrene allerede efter 3 vaske i stedet for 5. Saponinen fra bærret vil være udtømt og sæbebærrene opbrugte når bærrene bliver lyse og bløde, og bærrene vil herefter sikkert kunne komposteres i naturen.

Sæbebær er et fantastisk naturligt vaskemiddel og vil efterlade dit tøj rent og lækkert blødt, men da sæbebærrene, modsat almindelige vaskemidler, ikke indeholder optiske blegere eller blegemidler, vil det hvide tøj med tiden ikke kunne holde den samme kridhvide farve, som det kan med kemikalie-baserede vaskemidler. Man kan derfor med fordel tilsætte 2 spiseskefulde af vores soda krystaller til din vask, for at opnå et mere hvidt resultat.

Vaskeinstruktion til sæbebær

  1. Læg hvad der svarer til 4-5 hele sæbebær skaller (justér alt efter vaskemængde og renhed) i bomuldsposen og snør posen til.
  2. (Valgfrit) I tilfælde af en kort vask eller en vask ved lave temperaturer, kan det anbefales at lægge posen med sæbebær skaller i blød i et glas i et par minutter inden vask.
  3. Fyld vaskemaskinen med vasketøjet og læg bomuldsposen med sæbebær skaller ind sammen med vasketøjet. Har man lagt posen i blød, kan man med fordel hælde vandet ind oveni vasketøjet når man lægger den opblødte pose ind.
  4. Ved endt vask, læg bomuldsposen med sæbebær skaller til side, så de er klar til næste vask.
  5. Ved vask under 60 grader kan bærrene genbruges op til 4 gange, men ved 60 grader og over kan bærrene kun bruges 1-2 gange.

Hjemmelavet flydende sæbe af sæbebær

  1. Læg hvad der svarer til 15-20 hele skaller af sæbebær (ca. 50 gram) i en gryde med 2 liter vand og bring vandet til kog.
  2. Kog bærrene i 10-15 min ved lav varme.
  3. Tag gryden af varmen, dæk gryden til og lad væsken køle ned.
  4. Når væsken er afkølet, si skallerne fra og kom herefter væsken på flaske eller i et glas med låg. Sæben bør herefter opbevares i køleskabet, for længst holdbarhed.

De brugte sæbebær kan herefter genbruges op til 3 gange i 2 liter vand, eller indtil bærrene synes blege og bløde. Dette skulle give 7-8 liter flydende sæbebær sæbe.